Facebook Instagram Phone

Activități părinți-copii pentru sănătatea emoțională a copilului dumneavoastră

Activități părinți-copii pentru sănătatea emoționață a copilului dumneavoastră
Joaca în aer liber îi oferă copilului oportunitatea de a explora, observa, experimenta, de a rezolva probleme si de a învăța din greșeli. In acest demers, copilul are nevoie de suport si încurajare de la adulții din preajma sa, însă este extrem de important sa existe un echilibru intre a-l ajuta și a-l lăsa sa încerce singur, cu riscul de a gresi. Adultii trebuie sa aleaga cu grija momentele in care ii arata copilului „cum se face”, respectiv momentele in care doar il incurajeaza sa incerce singur pana reuseste. Adultii prea intruzivi risca sa creeze fie copii dependeti, nesiguri de sine si lipsiti de initiativa, fie copii frustrati, nervosi si opozitionisti.

Numeroși specialisti în dezvoltarea copilului sustin ca excesul de activitati structurate, „academice”, la varste prea mici (primii 3 ani de viata) poate avea un efect nociv asupra dezvoltarii cognitive si asupra creativitatii copiilor. Nevoile copiilor mici sunt simple si includ miscarea fizica, explorarea mediului, joaca, invatarea prin imitatie.

Astfel, pentru a-si dezvolta abilitatile cognitive complexe, copiii trebuie sa aiba mai intai oportunitatea de a experimenta singuri cum functioneaza lucrurile si de a trai sentimentul reusitei sau esecului prin activitatile de joaca libera. In acelasi timp, copiii se simt confortabil, securizati emotional si motivati sa continue sa incerce atunci cand adultii din preajma le sunt alaturi pentru a-i incuraja si a-i ajuta doar atunci cand au cu adevarat nevoie.

Câteva activități pe care sa le petreceți în aer liber cu copilul dumneavoastră :

1.Veveriţele

Se ascund mai multe nuci prin iarbă, după buşteni, prin lucruri etc. Copiii trebuie să caute şi să găsească nucile. Cel care adună mai multe nuci este câştigător.

2.Prinde fluturașul

Copiii trebuie să realizeze niște fluturi din hârtie. Veți avea nevoie pe lângă fluturii din hârtie de nuiele și de o plasă. Conducătorul de joc va ține nuiaua cu plasa, iar ceilalți jucători vor ține nuiaua cu fluturii. Copiii aleargă, iar conducătorul de joc încearcă să arunce plasa pentru a prinde un fluturaș. Fluturele prins devine la rândul lui conducător de joc.

3.Doboară mărul

Pe un trunchi de copac se fixează un măr, o conservă, o sticlă de plastic ori alt obiect ușor. Copiii se ”înarmează” cu 10 conuri de brad fiecare (pietricele – dacă nu sunt disponibile conurile). Cine doboară mărul din cât mai puține aruncări câștigă.

4.Adevărat sau fals

Copiii se împart în două echipe, cu nume sugestive, gen Echipa adevărului și Echipa minciunii. Un alt copil este cel care va fi strigătorul. Locul de joacă se împarte de asemenea în două. Jucătorii se poziționează față în față, în linie dreaptă, fiecare echipă ocupând locul în terenul echipei adverse. Strigătorul o să facă un anunț adevărat, de exemplu ”Ioana are rochie roșie” ori unul fals, de exemplu, ”înainte de 8 este 4”. Echipa adevărului încearcă să prindă un membru al echipei adverse când strigătorul spune adevărul, iar când spune o minciună, este invers. Jucătorii prinși devin membri în echipa adversă. Dacă urmăriții ajung pe locul echipei lor, fără să fie prinși, ei sunt salvați. Un joc potrivit de joacă pe un teren de baschet, pe plajă, într-o poiană generoasă la munte, practic oriunde este suficient spațiu.

5.Yoga

Yoga devine tot mai populară ca terapie adjuvantă, tocmai pentru că are capacitatea de a îmbunătăți calitatea vieții. Într-un studiu realizat pe 135 de seniori, în care aceștia au avut opțiunea să aleagă, timp de 6 luni, practicarea yoga, mersul pe jos sau să fie parte dintr-un grup de control, cei care au ales yoga au experimentat o calitate mai bună a vieții, o stare de spirit ameliorată și oboseală redusă, în comparație cu alte grupuri. De asemenea, reducerea stresului și a anxietății și o sănătate fizică și psihică mai bună se numără printre efectele pe care yoga le are asupra organismului. 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *