Ce este personalitatea?
Diana Tatoiu
Personalitatea reprezintă dinamismul unor sisteme psiho-fizice specifice unei persoane care stau la bază modului în care aceasta gândește, reacționează și se comportă (Allport & Allport, 1921; Allport, 1930), fiind astfel considerată a fi o unitate organizată/ structurată, cu un dinamism propriu, prin interemediul căruia putem caracteriza, înțelege și realiza predicții cu privire la comportamentul viitor ale unei persoane (Wiggins, 1968).
Când ne referim la personalitate, este important să înțelegem faptul că ea este rezultatul unor trăsături generale și specifice unui individ; motiv pentru care nu poate fi limitată strict la ceea ce definim drept general-uman, dar nici la ceea ce considerăm a diferenția o persoană de alta (Allport, 1921; Wiggins, 1968). Personalitatea este o structură rezultată din capacitatea organismului, a genei, de adaptare la mediu și de învățare din experiențe a individului, deoarece este produsul unui proces de dezvoltare, învățare și redefinire (Burger, 2019). Altfel spus, conform teoriilor despre interacțiunea gene-mediu, ereditatea joacă un rol esențial în ceea ce privește trăsăturile de personalitate a unei persoane, însă și mediul/ experiențele de viață la care se expune persoana sunt la fel de importante, deoarece modul în care mă comport, gena, determină o serie de reacții din partea celorlalți, a mediului, însă aceste răspunsuri îmi influențează și ele, la rândul lor, comportamentul (Burger, 2019; Wiggins, 1968). La baza modului în care este organizată personalitatea există o serie de trăsături de personalitate, care evidențiază felul de a fi, datorită faptului că acestea reflectă modul persoanei de a relaționa cu ceilalți, de a se comporta, de a gândi, de a simți și de a trăi (Burger, 2019; Wiggins, 1968). Având în vedere toate aceste informații, omul este considerat a fi o ființă bio-psiho-socio-culturală (Burger, 2019; Wiggins, 1968; Zuckerman, 1991).
Când ne raportăm la personalitate, este relevant să avem în minte faptul că personalitatea este un concept umbrelă, care deși evidențiază o serie de tipare comportamentale, afective și cognitive ale unei persoane, ascunde în semnificația sa o serie de noțiuni relaționate, precum temperament, caracter, stima de sine, imagine de sine (Allport & Allport, 1921; Allport, 1930; Burger, 2019). Toate aceste concepte formează ceea ce se cheamă identitatea unui persoane.
Datorită faptului că în cadrul acestei postări ne-am concentrat asupra conceptualizării personalității umane, în cadrul viitorului articol vom aborda modul în care se formează aceasta și cum se dezvoltă identitatea umană.
Bibliografice:
Allport, F. H., & Allport, G. W. (1921). Personality traits: Their classification and measurement. The Journal of Abnormal Psychology and Social Psychology, 16(1), 6.
Allport, G. W. (1921). Personality and character. Psychological Bulletin, 18(9), 441.
Allport, G. W., & Vernon, P. E. (1930). The field of personality. Psychological bulletin, 27(10), 677.
Burger, J. M. (2019). Personality. Cengage Learning.
Nicholson, I. A. (1998). Gordon Allport, character, and the” culture of personality,” 1897–1937. History of Psychology, 1(1), 52.
Wiggins, J. S. (1968). Personality structure. Annual review of psychology, 19(1), 293-350.
Zuckerman, M. (1991). Psychobiology of personality (Vol. 10). Cambridge University Press.