Calin Rus

Profesor de Șah

Avem marea plăcere de a vă face cunoştinţă cu domnul profesor de şah. Călin a avut primele contacte cu șahul încă de la patru-cinci ani și a beneficiat pentru prima dată de pregătirea unui antrenor la șase ani, în cadrul unui program de șah desfășurat în grădinița la care mergea. Atașat de șahul școlar, a fost component al echipei Liceului Teoretic Nicolae Bălcescu timp de 12 ani, ocazie cu care a luat parte la diferite competiții școlare de nivel local sau național. Tot ca elev s-a calificat la Olimpiada Națională de Șah și a fost membru de bază al echipei LNB ce a câștigat faza regională a Cupei DeMolay-BNR (cea mai puternică competiție națională de profil) și locul al III-lea pe țară. A luat parte și la câteva competiții universitare, atât naționale, cât și internaționale.
A participat și câștigat mai multe competiții locale și regionale, ca membru al mai multor cluburi de tradiție clujene (Șah pionul club, CSS Viitorul Cluj, Potaissa Turda). Dacă majoritatea rezultatelor individuale notabile au venit la nivel regional, la nivel național s-a remarcat în special în cadrul competițiilor pe echipe, reușind să obțină medalia de bronz în cadrul Campionatelor Naționale de șah rapid (2013) și șah blitz (2014). De-asemenea, a jucat în mai multe rânduri în Divizia A și Divizia B, reprezentând cu mândrie Clujul. În prezent, Călin s-a distanțat puțin de activitatea competițională, dar joacă pe internet și ori de câte ori se întâlnește cu prieteni pasionați de șah. De-asemenea, încă își propune să joace cel puțin un turneu pe an. Este jucător legitimat la CSS Viitorul Cluj-Napoca și participă în special la concursuri de șah blitz și șah rapid, unde are un ELO recunoscut de federația internațională de șah (FIDE) de peste 1750.
Călin crede că șahul are un impact hotărâtor asupra gândirii, dezvoltând rezistența psihică, puterea de concentrare, gândirea strategică, creativitatea, gândirea matematică, orientarea în spațiu, analiza de riscuri și beneficii, răbdarea, prevenind degenerarea psihică ș.a. Practicarea competitivă a șahului poate aduce numeroase avantaje, de la dezvoltarea unui spirit competitiv sănătos, a fairplayului, dar și bucuria meciurilor individuale sau pe echipe. De-asemenea, este de părere că șahul poate lega noi prietenii